Een georganiseerd washok? Het kan!

washok Of je nou een ruime bijkeuken hebt of de wasmachine in je kleine keuken staat: een washok wordt al snel rommelig. Met onderstaande was- en opruimtips hoop ik je te inspireren je washok eens goed op te ruimen en ook opgeruimd te houden!

Verzamelen en sorteren

Schaf een aantal wasmanden aan en gebruik deze om de was te sorteren. Label deze zodat duidelijk is voor iedereen wat er thuis hoort. Gebruik bijvoorbeeld één mand voor 60 graden was. Eén voor de fijne was. Eén voor de witte en één voor de bonte.Op deze manier houd je de was overzichtelijk.
Is je washok op zolder? Zorg dan dat je op de andere verdieping een centrale wasmand hebt waar iedereen zijn was in kan doen.
Heb je kinderen en is de de vuile was altijd een ding? Zet op elke kinderkamer een kleine wasmand. Wat in de wasmand zit wordt gewassen en anders niet! Doe dit al wanneer de kinderen nog klein zijn dan weten ze later als puber niet beter 😉 Kijk ook eens naar dit filmpje over hoe ik de was doe of deze blog over hoe vaak doe je je handdoeken bij de was.

Kies de juiste wasmiddelen

Staat je kast vol met flessen wasmiddel die je niet gebruikt? Dan ben je zeker niet de enige. Waspoeder of -vloeistof? Met of zonder enzymen? Ieder heeft natuurlijk zijn of haar eigen voorkeuren, maar hier volgen een aantal richtlijnen om je te helpen kiezen:

• Vloeibaar wasmiddel lost sneller op dan poeder, laat geen resten achter op de was, en is beter voor kleuren. Het werkt ook bij lagere temperaturen, en daarmee geschikt voor een milieubewuste was! Houd wel de machine goed schoon om schimmel en vetluis te voorkomen.
• Een fijnwasmiddel is onmisbaar bij kwetsbare materialen zoals wol, kant, en zijde. Draag je eigenlijk alleen maar robuuste stoffen zoals katoen en polyester? Dan heb je geen fijnwasmiddel nodig!
• Enzymen worden vaak toegevoegd aan wasmiddelen omdat ze helpen met het afbreken van lastige vlekken. Het nadeel is dat ze bij mensen met een gevoelige huid voor irritatie kunnen zorgen. Heeft iemand in je gezin snel last van huidirritatie? Vermijd dan wasmiddel met enzymen.
• Heb je veel witte T-shirts en overhemden, dan is het nuttig een wasmiddel voor de witte was aan te schaffen. Dit bevat bleek om je witte kleding spierwit te houden, en kan daardoor gekleurde was doen vervagen. De meeste wasmiddelen voor bonte was wassen ook witte was goed schoon, maar werken minder goed tegen verkleuringen.
• Een specifieke vlekkenverwijderaar waar je hardnekkige vlekken mee voor behandelt kan erg handig zijn voor die vervelende vlekken van bijvoorbeeld rode wijn, inkt, of bloed.
• Tenslotte zorgt een wasverzachter voor zachte handdoeken en lakens. Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van kleding van zijde.

Opbergsuggesties

Er zijn verschillende trucs om het gebied rondom je wasmachine netjes te houden: denk aan gelabelde mandjes voor wasmiddelen en wasknijpers. Het mooiste is een klein kastje waarin je alles netjes kan opbergen. Zet in ieder geval alle spullen die je gebruikt om de was te doen bij elkaar en niet tussen je andere schoonmaakmiddelen. En zorg er natuurlijk voor dat wasmiddelen buiten het bereik van kleine kinderen staan!

Houd het bij

Wacht niet met kleding wassen tot de hele wasmand vol is of je schone sokken op zijn. Dit voorkomt niet alleen een ophoping van vieze was in je washok, maar is ook beter voor je machine! Ga na wat de maximale capaciteit van je wasmachine is, en overschrijd deze niet. Als je de machine helemaal vol stopt, wordt de was minder schoon, blijft er veel water achter in je kleren tijdens het centrifugeren, en slijt de wasmachine sneller. Als je regelmatig wast, zijn ook het drogen en strijken van je was makkelijker bij te houden.


DOE MEE!

Mijn Opruim Challenge is een echte challenge die het gehele jaar door plaatsvindt. In deze challenge word je 30 dagen lang uitgedaagd om in je huis aan de slag te gaan. Jij bepaalt zelf welke plekken je wilt aanpakken. Elke dag een project. Projecten van soms 5 minuten of van een paar uur. Het is aan jou.

Gratis e-book met 12 impactverhalen

Wie schakelen een opruimcoach/professional organizer in? En wat voor impact heeft een organizingstraject? Wil jij antwoord op deze vragen? Lees dan eens het gratis e-book met 12 impactverhalen uit de dagelijkse praktijk. Vul onderstaande gegevens* in en je ontvangt een bericht met een download link! Kijk voor de zekerheid ook even in je SPAM box. 

* Ik beloof je dat ik je geen spam zal sturen. Je ontvangt zo nu en dan een email met nieuws van Mijn Opruimcoach.

NBPO gratis e-book met 12 Impactverhalen

Vond je dit bericht leuk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lammy

Uit eigen ervaring weet ik wat er nodig is om het huishouden soepel te laten verlopen. Tevens vind ik het fijn om mensen te helpen met ordenen en organiseren. Kortom ik heb van mijn sterke kant en hulpvaardigheid mijn beroep gemaakt.

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Jeanette Cardol

    Tip voor jou: gebruik nooit wasverzachter voor handdoeken en droogdoeken, deze drogen dan niet zo lekker af omdat ze minder goed vocht opnemen

Geef een antwoord

5 × vijf =