Een georganiseerde speelhoek? Het kan!


Hoeveel ruimte je ook hebt, in een huis met kleine kinderen is rondslingerend speelgoed een immer terugkerend probleem. Losse legoblokjes waar je op pijnlijke wijze aan wordt herinnerd, een groot barbiehuis in het midden van de woonkamer: soms lijkt het alsof er niet tegenop te organiseren valt. Het geheim zit hem in twee dingen. Ten eerste dien je de speelhoek op zo’n manier in te richten, dat het voor zowel de kinderen, als voor jezelf eenvoudig is om de boel snel op te ruimen. En daarnaast is het belangrijk dat je het opruimen dagelijks onderhoudt. Met dit artikel wordt dat een stuk gemakkelijker.

Inrichten: de kunst van het opbergen
Wanneer je al het speelgoed aan het eind van de dag achter deurtjes of in bakken kunt opbergen, voorkom je dat de woonkamer op een peuterspeelzaal gaat lijken. De volgende opruimtips helpen daarbij:

Creëer een vaste ruimte.

Niet iedereen heeft de luxe om een aparte speelkamer in te richten, en als de kinderen nog niet oud genoeg zijn om zonder toeziend oog te spelen, gebeurt dat dus in de woonkamer. Een duidelijk afgebakende speelhoek biedt daarbij een goede oplossing. Scheid de hoek af door er een kast of roomdivider voor te zetten: zo creëer je niet alleen een knus hoekje, het levert ook extra opbergruimte op.

Voldoende opbergruimte.

Zorg voor optimale functionaliteit door stoeltjes te gebruiken waar je ook speelgoed in kan bewaren, of opbergkisten waar je kinderen ook lekker op kunnen zitten om een boekje te lezen. Verder zijn er verschillende opbergkasten met uitschuifbare bakken of laden verkrijgbaar waar je een hele hoop troep in kwijt kan. Maak je de speelhoek achter of dichtbij de bank? Maak dan gebruik van handige plastic rolbakken die je onder de bank plaatst.

Labelen.

Door kastjes, dozen en andere opbergplaatsen te labelen maak je het gemakkelijker voor je kinderen om speelgoed weer op de juiste plaats terug te zetten. Kunnen je kinderen nog niet lezen? Wees creatief en print leuke stickers van foto’s of afbeeldingen uit.

Doorzichtige bakken.

Het lijkt makkelijk om al het speelgoed in een grote bak te bewaren, maar wat als nou net dat ene speeltje helemaal onderop ligt? Je kinderen zullen de hele bak omgooien, met een nog grotere rommel als gevolg. Dit los je op door doorzichtige bakken te gebruiken, dan weten je kids in ieder geval waar ze moeten zoeken.

Kinderproof.

Klinkt logisch, maar toch schiet het er soms bij in! Opbergsystemen moeten bijvoorbeeld zo geplaatst worden, dat je kinderen er zelf goed bij kunnen.

Benut de muren.

Maak gebruik van de verticale ruimte door haakjes en schappen aan de muur te bevestigen. Schappen zijn ideaal voor boeken, en de haakjes kan je gebruiken voor tassen, of zelfs voor netten met knuffels!

Een erin, een eruit.

Elke verjaardag komt er weer een lading speelgoed bij. Om de instroom te beperken, kan je met je kinderen afspreken dat voor elk speelgoed dat erbij komt, een oud, ongebruikt exemplaar de deur uit kan.

Houd het netjes

Al die opbergsystemen zijn natuurlijk fijn, maar als je het opruimen niet dagelijks bijhoudt, heb je er weinig aan. Maak er daarom een vast onderdeel van in jullie avondritueel. Na het avondeten, en voor het tandenpoetsen, leggen jij en je kinderen al het rondslingerende speelgoed terug op de vaste plaats. Door het samen te doen wordt het een gezellige activiteit, en sluiten jullie de dag op een rustige, maar bewuste manier af. Lees je kinderen na afloop voor als beloning; dan kun je ervan op aan dat ze je de volgende keer weer komen helpen!


DOE MEE!

Mijn Opruim Challenge is een echte challenge die het gehele jaar door plaatsvindt. In deze challenge word je 30 dagen lang uitgedaagd om in je huis aan de slag te gaan. Jij bepaalt zelf welke plekken je wilt aanpakken. Elke dag een project. Projecten van soms 5 minuten of van een paar uur. Het is aan jou.

Gratis e-book met 12 impactverhalen

Wie schakelen een opruimcoach/professional organizer in? En wat voor impact heeft een organizingstraject? Wil jij antwoord op deze vragen? Lees dan eens het gratis e-book met 12 impactverhalen uit de dagelijkse praktijk. Vul onderstaande gegevens* in en je ontvangt een bericht met een download link! Kijk voor de zekerheid ook even in je SPAM box. 

* Ik beloof je dat ik je geen spam zal sturen. Je ontvangt zo nu en dan een email met nieuws van Mijn Opruimcoach.

NBPO gratis e-book met 12 Impactverhalen

Vond je dit bericht leuk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lammy

Uit eigen ervaring weet ik wat er nodig is om het huishouden soepel te laten verlopen. Tevens vind ik het fijn om mensen te helpen met ordenen en organiseren. Kortom ik heb van mijn sterke kant en hulpvaardigheid mijn beroep gemaakt.

Reacties

Geef een antwoord

12 + 1 =