Kinderen zelf slaapkamer laten opruimen wordt een makkie.

Je kunt nog zo vaak tegen je kinderen roepen dat ze hun slaapkamer moeten opruimen maar als zij niet weten wat het vaste plekje voor iets is weten zo ook niet hoe en waar ze het moeten opruimen.
Dus ga eens een middagje met je kind zijn of haar kamer samen opruimen. Dit bestaat uit 5 stappen

1- Beslis eerst of iets blijft of weg mag.

Beoordeel alles. Maak een bak met blijven en een bak met weg. Beslis wel gelijk of iets vuilniszak weg is of weg geef weg is.

2- Is alles beoordeeld ga dan clusteren.

Knutsel spulletjes bij knutsel spulletjes. Teken spulletjes bij teken spulletjes. Spelletjes bij spelletjes. Boeken bij boeken. Kleding bij kleding. Lego bij lego. Playmobiel bij playmobiel. Kantoorspulletjes en papier bij kantoorspulletjes en papier. Speelgoed bij speelgoed.

3- Geef alles een vaste plek.

Kijk wat logisch is.
Bijvoorbeeld boeken vlak bij het bed. Daar lezen kinderen vaak. Knutsel, teken, kantoor en papier spulletjes bij het bureau. Waarom bureau? Omdat activiteiten met deze spulletjes vaak op het bureau worden gedaan. Lego, playmobiel en speelgoed in bv lades onder het bed want vaak wordt er op de grond gespeeld.

4- Kaders en labels.

Nu je het vaste plekje hebt bepaald zorg dan dat er op dat vaste plekje een doos, bakje of mandje staat om deze spullen in kwijt te kunnen. Doe je al je losse kantoor, teken, knutsel spulletjes zo in een la van je bureau dan wordt het snel weer een rommeltje. Door bakjes in een la te gebruiken krijgen je spulletjes in deze la een vast plekje. Door het bakje te labelen met bv potloden, stickertjes, papier, stiften, notitieboekje, enz. weet je kind heel goed wat waar in moet en wordt opruimen een makkie.

5- Zorg altijd dat je ergens een Mc Donald’s bak hebt.

Daar bedoel ik mee een bak voor allemaal losse frutseltjes zoals de Mc Donald’s spulletjes bij een happy-meal. Kinderen hebben heel vaak en veel van dit soort spulletjes. Denk aan spuiter balletjes, kleine poppetjes, een paar losse knikkers, leuke gummetjes, en de lijst is nog heel lang….

Als je deze 5 stappen samen met je kind neemt en roep je een week later tegen je kind dat ze hun slaapkamer moeten opruimen, gegarandeerd dat ze echt een heel stuk verder komen en ook minder gefrustreerd zijn.
Als je nu met je kind dit samen aan pakt is de kans groot dat je in de pubertijd fase veel minder strijd met je puber hebt over het opruimen van zijn of haar kamer. Maar ook daar heb ik wel eens een blog over geschreven. Laat opruimen vooral heel makkelijk zijn!


DOE MEE!

Mijn Opruim Challenge is een echte challenge die het gehele jaar door plaatsvindt. In deze challenge word je 30 dagen lang uitgedaagd om in je huis aan de slag te gaan. Jij bepaalt zelf welke plekken je wilt aanpakken. Elke dag een project. Projecten van soms 5 minuten of van een paar uur. Het is aan jou.

Gratis e-book met 12 impactverhalen

Wie schakelen een opruimcoach/professional organizer in? En wat voor impact heeft een organizingstraject? Wil jij antwoord op deze vragen? Lees dan eens het gratis e-book met 12 impactverhalen uit de dagelijkse praktijk. Vul onderstaande gegevens* in en je ontvangt een bericht met een download link! Kijk voor de zekerheid ook even in je SPAM box. 

* Ik beloof je dat ik je geen spam zal sturen. Je ontvangt zo nu en dan een email met nieuws van Mijn Opruimcoach.

NBPO gratis e-book met 12 Impactverhalen

Vond je dit bericht leuk?

Lammy

Uit eigen ervaring weet ik wat er nodig is om het huishouden soepel te laten verlopen. Tevens vind ik het fijn om mensen te helpen met ordenen en organiseren. Kortom ik heb van mijn sterke kant en hulpvaardigheid mijn beroep gemaakt.

Reacties

Geef een antwoord