Pubers en opruimen….hoe hou je het leuk.

pubers-en-opruimen
Vorige week vroeg iemand mij op Facebook om een blog te schrijven over pubers en opruimen. Een reactie van iemand anders was “doe dan ook maar gelijk één met partners en opruimen”.
Laten we het vandaag maar houden bij pubers en opruimen, anders wordt deze blog wel erg lang?

Maar voor dat ik wat tips geef wil ik even iets leuks vertellen. Vorig zomer ben ik geïnterviewd door het blad 7 days. Dit is een jongeren krant bedoelt voor pubers op de middelbare school. Ik kreeg daar hele leuke reacties op van zowel pubers als van hun ouders. Maar de leukste was toch wel van een 14 jarig meisje die mij inhuurde als een cadeautje voor haar moeder. Zij vond het thuis rommelig en onrustig en heeft voor haar moeder een quickscan georganiseerd. Hoe bijzonder is dit! Het was een leuke en waardevolle ontmoeting voor zowel moeder, dochter als voor mij.

Voor nu 5 waardevolle tips om pubers aan het opruimen te krijgen en het ook nog gezellig in huis te houden.

Heb je het je puber geleerd?

Denk niet dat pubers opeens kunnen opruimen en organiseren. Dit moet hun wel aangeleerd worden. Dus heb jij als ouder nooit je kind geleerd op te ruimen door vooral samen op te ruimen en beslissingen te laten nemen, verwacht dan niet dat je puber het opeens kan. Ga dan alsnog samen met je kind aan de slag en leer hem of haar opruimen en beslissen.

Ga in gesprek met je puber.

Vertel wat jouw probleem is. Hoe jij je er bij voelt. Laat je puber met oplossingen komen. Zodat de oplossing hun verantwoording wordt. Ga niet als een politieagent met je puber praten, maak geen verwijten. Vertel alleen hoe jij je voelt en wat jouw probleem is.

Maak geen regels maar maak afspraken!

Pubers zijn allergisch voor regels. Afspraken zijn in onderling overleg tot stand gekomen. Hierdoor voelt de puber zich ook meer verantwoordelijk voor de afspraak. Bespreek tijdens het maken van de afspraken waarom iets moet, hoe iets moet en hoe vaak je vind dat iets moet.

Maak het je puber makkelijk.

Zorg dat er en een prullenmand en een wasmand op hun kamer staat. Grote kans dat het voor de puber al een stukje makkelijker wordt.

Door dit artikel te lezen!

Het interview met 7 days was er één met heel veel tips voor de puber zelf maar ik denk dat er ook menig volwassene mee uit de voeten kan. Schuif ze het artikel eens voor hun neus. Misschien steken ze er iets van op.


DOE MEE!

Mijn Opruim Challenge is een echte challenge die het gehele jaar door plaatsvindt. In deze challenge word je 30 dagen lang uitgedaagd om in je huis aan de slag te gaan. Jij bepaalt zelf welke plekken je wilt aanpakken. Elke dag een project. Projecten van soms 5 minuten of van een paar uur. Het is aan jou.

Gratis e-book met 12 impactverhalen

Wie schakelen een opruimcoach/professional organizer in? En wat voor impact heeft een organizingstraject? Wil jij antwoord op deze vragen? Lees dan eens het gratis e-book met 12 impactverhalen uit de dagelijkse praktijk. Vul onderstaande gegevens* in en je ontvangt een bericht met een download link! Kijk voor de zekerheid ook even in je SPAM box. 

* Ik beloof je dat ik je geen spam zal sturen. Je ontvangt zo nu en dan een email met nieuws van Mijn Opruimcoach.

NBPO gratis e-book met 12 Impactverhalen

Vond je dit bericht leuk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lammy

Uit eigen ervaring weet ik wat er nodig is om het huishouden soepel te laten verlopen. Tevens vind ik het fijn om mensen te helpen met ordenen en organiseren. Kortom ik heb van mijn sterke kant en hulpvaardigheid mijn beroep gemaakt.

Reacties

Geef een antwoord

1 × drie =