Uitstelgedrag? Begin je ochtend eens met een kikker

eat that frogLekker eten

Gisteren werden wij bij onze buren uitgenodigd om lekker met ze mee te eten. Wij zitten midden in een verbouwing dus elke kans om ergens mee te eten grijp ik aan. Het is zo heerlijk om in een verbouwing eventjes op een heerlijke bank te kunnen zitten of aan een gewone eettafel te kunnen eten. Maar de fijnste reden is dat we het heel gezellig vinden om met vrienden samen te eten.

Lekker kletsen

Op een gegeven moment hadden we het over uitstelgedrag en wanneer je je moeilijkste klus op een dag uitvoert. De meeste aan tafel gaven aan dat ze de lastigste klus tot het laatst bewaarde, omdat ze dan zeker waren dat de andere klussen af kwamen. Ik ben het daar niet mee eens. Ik ben heilig overtuigt van de methode ‘Eat that frog’ van Mark Twain. Ik was verbaast dat er nog veel mensen aan tafel waren die niet van deze methode hadden gehoord, dus het wordt tijd om hier een pleidooi over te houden.

Waarom is ‘Eat that frog’ een goede methode om uitstelgedrag tegen te gaan, en een effectieve time-management methode?

Lekker makkelijk

Als je ‘s ochtends begint met het eten van de spreekwoordelijke levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn (aldus Mark Twain).

‘Eat that Frog’ komt er op neer dat je bij de start van je dag je meest lastige taak eerst moet doen. Vaak is dit een belangrijke taak waar je tegenop ziet, en die je voor je uit blijft schuiven. Als je die taak als eerste doet valt alles wat daarna doet alleen maar mee.

Veel energie

Ken je dat gevoel dat iets is gelukt waar je erg tegenop zag? Het geeft je een energie boost. Zo werkt het ook met die grote, groene, slijmerige kikker (jouw moeilijkste, vervelendste klus). Als je die kikker als eerst hebt doorgeslikt geeft het je de hele dag een energiekick. Wat is er fijner om te beseffen dat je het moeilijkste al gehad hebt die dag.

Veel uitstelgedrag

Een bijkomend feit is nog dat je aan het begin van je werkdag vaak meer energie hebt dan aan het eind. Als je je lastigste taak tot het aan eind bewaard moet je wel over heel veel wilskracht beschikken om toch nog aan die lastigste taak te beginnen. Hoe snel ben jij geneigd om op het eind van je werkdag je taak door te schuiven naar een andere dag (uitstelgedrag)?

Veel zelfvertrouwen

Conclusie: maak er een gewoonte van om elke dag als eerste die slijmerige kikker op te eten. Merken dat het je een energiekick geeft als je die taak hebt volbracht geeft meer zelfvertrouwen en een voldaan gevoel.

Wil je nog meer time-management tips? Lees dan ook eens deze blog


DOE MEE!

Mijn Opruim Challenge is een echte challenge die het gehele jaar door plaatsvindt. In deze challenge word je 30 dagen lang uitgedaagd om in je huis aan de slag te gaan. Jij bepaalt zelf welke plekken je wilt aanpakken. Elke dag een project. Projecten van soms 5 minuten of van een paar uur. Het is aan jou.

Gratis e-book met 12 impactverhalen

Wie schakelen een opruimcoach/professional organizer in? En wat voor impact heeft een organizingstraject? Wil jij antwoord op deze vragen? Lees dan eens het gratis e-book met 12 impactverhalen uit de dagelijkse praktijk. Vul onderstaande gegevens* in en je ontvangt een bericht met een download link! Kijk voor de zekerheid ook even in je SPAM box. 

* Ik beloof je dat ik je geen spam zal sturen. Je ontvangt zo nu en dan een email met nieuws van Mijn Opruimcoach.

NBPO gratis e-book met 12 Impactverhalen

Vond je dit bericht leuk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lammy

Uit eigen ervaring weet ik wat er nodig is om het huishouden soepel te laten verlopen. Tevens vind ik het fijn om mensen te helpen met ordenen en organiseren. Kortom ik heb van mijn sterke kant en hulpvaardigheid mijn beroep gemaakt.

Reacties

Geef een antwoord

negentien − twee =