Vijf tips om (bijna) nooit meer te hoeven opruimen

opruimen

Is opruimen nu éénmaal niet je meest favoriete bezigheid? Zie je er altijd als een berg tegenop om aan de slag te gaan in die overvolle kamer? Heb je eigenlijk geen tijd om elke keer weer opnieuw alles te moeten opruimen?
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Al die belemmeringen die je tegen houden om aan de slag te gaan. Er kunnen heel veel factoren zijn waarom opruimen lastig is.
Maar het kan ook anders. Als je deze 5 tips toepast hoef je (bijna) nooit meer op te ruimen.

Tip 1: geef alles in huis een vast plekje

Als alles in huis een vast plekje heeft en niet in elke kamer hoeft rond te slingeren is het veel uitnodigend om iets gelijk weer op dat ene plekje terug te leggen. Opruimen wordt doordat alles een vast plekje heeft ook een heel stuk makkelijker je weet immers waar het heen moet.

Tip 2: zorg dat het vaste plekje een logische plek is

Tip 1 werkt alleen als dat éne vaste plekje ook een logische plekje is. Als het vaste plekje voor bv de haarborstel van je dochter in de badkamer is maar je borstelt haar haar in haar slaapkamer dan is het logische vaste plekje in haar slaapkamer en niet in de badkamer. De meeste mensen lopen niet speciaal naar een andere kamer om iets weer terug te leggen.

Tip 3: doe alles wat je in twee minuten kan doen gelijk

Als je je zelf aanleert om iets wat minder dan twee minuten duurt gelijk te doen dan scheelt dat op een dag enorm veel opruim minuten. Leg lege enveloppen gelijk bij het oud papier. Gooi een lege verpakking gelijk in de prullenbak. Leg een schaar gelijk terug in het scharen bakje. Heb je gereedschap gebruikt legt het gelijk terug in de schuur.

Tip 4: trek elke avond in 10 minuten je woonkamer strak

Leer jezelf aan om elke avond voordat je op de bank ploft of voordat je naar bed gaat even 10 minuten alles weer in je woonkamer op te ruimen. Alles wat naar boven moet leg je op de trap. Kopjes en glazen gaan naar de keuken. Oud papier verzamel je bij elkaar. De rond slingerende schoenen krijgen een plekje bij de deur. Dat is in een week 70 minuten. Ik weet zeker dat het een hoop opruim frustraties scheelt.

Tip 5: maak over alles een beslissing

Opruimen gaat over beslissingen nemen. Rommel en troep gaan over uitgestelde beslissingen.
Neem over alles een besluit. Hou je het of gaat het weg.
Hou je het, waar hou je het dan. Gaat het weg, wordt het weggooien of weggeven.

Als je deze vijf tips nu eens probeert in te voeren in je dagelijkse leven en na een tijdje zijn dit routines geworden dan weet ik zeker dat je (bijna) nooit meer hoeft op te ruimen.
Lukt het toch nog niet met deze 5 tips lees dan eens deze blog over opruimen en organiseren

 


DOE MEE!

Mijn Opruim Challenge is een echte challenge die het gehele jaar door plaatsvindt. In deze challenge word je 30 dagen lang uitgedaagd om in je huis aan de slag te gaan. Jij bepaalt zelf welke plekken je wilt aanpakken. Elke dag een project. Projecten van soms 5 minuten of van een paar uur. Het is aan jou.

Gratis e-book met 12 impactverhalen

Wie schakelen een opruimcoach/professional organizer in? En wat voor impact heeft een organizingstraject? Wil jij antwoord op deze vragen? Lees dan eens het gratis e-book met 12 impactverhalen uit de dagelijkse praktijk. Vul onderstaande gegevens* in en je ontvangt een bericht met een download link! Kijk voor de zekerheid ook even in je SPAM box. 

* Ik beloof je dat ik je geen spam zal sturen. Je ontvangt zo nu en dan een email met nieuws van Mijn Opruimcoach.

NBPO gratis e-book met 12 Impactverhalen

Vond je dit bericht leuk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lammy

Uit eigen ervaring weet ik wat er nodig is om het huishouden soepel te laten verlopen. Tevens vind ik het fijn om mensen te helpen met ordenen en organiseren. Kortom ik heb van mijn sterke kant en hulpvaardigheid mijn beroep gemaakt.

Reacties

Geef een antwoord

1 × 5 =