Maak recycling makkelijker voor jezelf

recycling

Met initiatieven als de No Waste Challenge en 100 dagen afvalvrij komt het belang van recycling steeds meer onder onze aandacht. En dat is maar goed ook. Het verwerken van afval is namelijk ontzettend slecht voor het milieu. En waarom zouden we niet allemaal een steentje bijdragen? Helaas wordt het ons niet gemakkelijk gemaakt, dat recyclen. Er zijn tig soorten afval en hoe weet je nou wat waarbij hoort?

In dit artikel geef ik je een korte introductie van de verschillende soorten afval, en laat ik vervolgens zien hoe je er met slimme – en leuke! – organisatie- en opruimtips voor zorgt dat jij en je gezin geen onnodig afval meer verspillen. En dat hoeft echt geen extra tijd te kosten!

Dus, welke soorten afval zijn er?

Alle Nederlandse huishoudens zijn sowieso voorzien van een groenbak en een grijze bak. En ook glas en papier wordt al sinds jaar en dag gescheiden. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de glasbak niet geschikt is voor drinkglazen, lampen en ovenschalen – waardoor het recyclen van glas alweer wordt bemoeilijkt. We begrijpen dat het bijna onmogelijk is om altijd te weten wat waar moet worden weggegooid, kijk daarom bij twijfel altijd even op de afvalscheidingswijzer.

Sinds een aantal jaar wordt er door middel van de Plastic Heroes campagne ook flink gepleit voor het scheiden van plastic afval, en ook dat zit er inmiddels bij de meeste mensen wel in. Belangrijk hierbij is wel dat je alleen plastic mét het Plastic Heroes logo kunt recyclen!

In totaal moet een enkel huishouden dus minstens vijf verschillende afvalbakken hebben. En dan hebben we het nog niet eens over chemisch afval, textiel en frituurolie.

Hoe houd je de boel een beetje overzichtelijk?

Om  recycling voor jezelf zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk te maken, is het belangrijk om een systeem te bedenken dat goed bij jou en je gezin past. Bedenk waar je de ruimte hebt om een paar extra bakken bij elkaar neer te zetten, en ga na of er bepaalde soorten afval zijn waarvan je veel, of juist weinig, verbruikt.

Dan is het tijd om te organiseren. Je hebt natuurlijk buiten al bakken voor gft en restafval staan, maar zou het niet een stuk handiger zijn als je niet telkens naar buiten hoeft te lopen? Door bijvoorbeeld een klein gft-bakje op het aanrecht te zetten, gooi je aardappelschillen en andere etensresten gemakkelijk weg, en kom je niet in de verleiding om het toch, hup, bij het restafval te gooien.

Verder is het verstandig om de verschillende bakken bij elkaar te zetten. Heb je geen schuur of bijkeuken waarin dit gemakkelijk kan? Denk dan na over een ruimtebesparend systeem, zoals op deze foto. afvalscheiden Zolang je de verschillende soorten maar op een overzichtelijke manier kan scheiden!

Tot slot nog een aantal algemene recycle- en opruimtips:

– Label alle afvalbakken. Zo maak je het iedereen gemakkelijk en verklein je het risico dat producten per ongeluk in de verkeerde bak worden gegooid.
– Schaf niet allerlei verschillende bakken aan, maar maak er juist een overzichtelijk geheel van.
– Plet plastic zo veel mogelijk fijn voordat je het weggooit. Zo bespaar je een hoop ruimte.
– Koop zo min mogelijk verpakte producten. Omdat veel producten uit de supermarkt nou eenmaal verpakt zijn, kan dit een lastige opgave zijn. Maar wees je ervan bewust dat het niet altijd nodig is.
– Hergebruik papier. Oude enveloppen en documenten kan je prima gebruiken als tekenblaadjes voor je kinderen of voor boodschappenlijstjes.
– Breng kleding naar de kringloopwinkel.


DOE MEE!

Mijn Opruim Challenge is een echte challenge die het gehele jaar door plaatsvindt. In deze challenge word je 30 dagen lang uitgedaagd om in je huis aan de slag te gaan. Jij bepaalt zelf welke plekken je wilt aanpakken. Elke dag een project. Projecten van soms 5 minuten of van een paar uur. Het is aan jou.

Gratis e-book met 12 impactverhalen

Wie schakelen een opruimcoach/professional organizer in? En wat voor impact heeft een organizingstraject? Wil jij antwoord op deze vragen? Lees dan eens het gratis e-book met 12 impactverhalen uit de dagelijkse praktijk. Vul onderstaande gegevens* in en je ontvangt een bericht met een download link! Kijk voor de zekerheid ook even in je SPAM box. 

* Ik beloof je dat ik je geen spam zal sturen. Je ontvangt zo nu en dan een email met nieuws van Mijn Opruimcoach.

NBPO gratis e-book met 12 Impactverhalen

Vond je dit bericht leuk?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lammy

Uit eigen ervaring weet ik wat er nodig is om het huishouden soepel te laten verlopen. Tevens vind ik het fijn om mensen te helpen met ordenen en organiseren. Kortom ik heb van mijn sterke kant en hulpvaardigheid mijn beroep gemaakt.

Reacties

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Kiki Wals

    Je idee om de afvalbakken te labelen spreekt me aan! Ik probeer “duurzaam” te leven, en dit jaar wil ik meer aandacht aan recyclen besteden. Ook moet ik mijn kelder opruimen omdat daar ik iets van metaal heb dat ook gerecycleerd kan worden. Bedankt voor de tips!

Geef een antwoord

negen + zes =